Therapie met ondersteuning van beeldende expressie.

 

De therapie bestaat uit gespreksvoering met behulp van ondersteunende creatieve middelen. Het is een gerichte psychotherapeutische behandeling die verandering, ontwikkeling en/of acceptatie helpt te bewerkstelligen bij personen met sociale of psychische klachten. Het doel is de cliënt, binnen de grenzen van leeftijd en persoonlijke mogelijkheden, zelf richting aan zijn leven te leren geven. 

 

Men kan op de volgende wijzen ervaringen op doen met voelen, denken en willend handelen door:

 

  • contact te maken met gevoelens, in kleurgebruik, tekst, muziek
  • uiting te geven aan gevoelens (sublimatie) in (ver)beeldend “hulpmateriaal”
  • een gebeurtenis een plek geven door hem om te vormen via een menselijk acceptatieproces: negatief wordt positief, zwakte wordt kracht als je letterlijk wat je dwarszit op papier of in klei uitdruk. Het wordt symbolisch tot compost gemaakt voor nieuwe groeimogelijkheden
  • creatief onderzoek, experiment en door te oefenen met nieuwe beeldende vormen en gedrag: wat wil je kwijt, wat behouden, welke normen hebben voor jou waarde? Welke persoonlijke mogelijkheden (gestaltes) leven er in je. Welke Pareltjes liggen er door levenservaringen op de bodem van je ziel en hoe kun je die benutten?
  • te erkennen dat het leven een zaak is van Magisch-Realisme: “God leer ons veranderen wat te veranderen is – te laten wat niet veranderd kan – en het verschil te onderscheiden”
  • het denken te schonen van misleiding en beren op de weg, met behulp van RET technieken, Psychosynthese, Transactionele Analyse
  • positieve wilsbeleving in daadkracht om te zetten. Want we hebben weliswaar niet alles in de hand maar veel ook wel.

 

 

 

Voorbeelden:

Een meisje dat seksueel misbruikt was door een overbuurman en die tijdens het krassen met vetkrijt zei: “De boef moet in de gevangenis”,  bleef een flink aantal sessies net zo lang haar boosheid uiten in spel  en tekenwerk tot zij in staat was om de boef te vergeven en vrij te laten. Haar hoofd en hart

werden daardoor weer vrij voor plezierbeleving.

 

Een 50-jarige man die na langdurige ziekte weer aan het werk wilde en die haast weer depressieve klachten kreeg door tegenwerking in het team waarin hij werkte, zei tegen zijn collega’s heel eerlijk:  “Ik heb met veel zorg een beeld van mijzelf gemaakt, het toont mijn zelfverzekerdheid omdat ik weet dat ik deskundig gezien veel waard ben. Dat is iets wat ik hier nooit eerder van mijzelf heb durven zeggen. Ik wil dat jullie dat ook zien”. De man wist door zijn open houding respect af te dwingen en hij re-integreerde in het team.

 

Een 23-jarige man die in zijn jeugd een hartoperatie had ondergaan en nooit echt bij de gevolgen stil had willen staan zei achteraf over zichzelf: “Eigenlijk voelde ik jarenlang helemaal niks totdat ik in beeld bracht wat het leven en de operatie mij hadden aangedaan. Toen pas kon ik mijzelf serieus nemen en via mijn schilderij aan de buitenwereld laten zien hoe angstig  ik mij  vaak voelde. Ik wilde niet geconfronteerd worden met de gedachte dat ik dood kon gaan. Door het loslaten van mijn verdrongen angsten kon ik mijn stoerheid laten varen en weer realistischer denken. Iedereen vindt  mij nu veel echter”.

 

Een 42-jarige vrouw met faalangst en minderwaardigheidsgevoelens schilderde in een groep een droom:  “Ik zag in mijn  droom een prachtige roos en ik hoorde een stem om mij heen die zei: Je kunt toch zeker wel voor deze roos zorgen?  Nu  begrijp ik dat het allemaal gaat om zelfrespect en het mooiste uit jezelf halen en durven gebruiken. Dat wil ik graag leren”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact:

Vanda Borgart

CREScendo

Carlierstraat 49

Havankpark

8919BC Leeuwarden

0582128051

info@creatieve-therapie.nl